Geraniums

20.04.2018

I have written down my best tips about how I take care of my geraniums. They are a durable, easy-to-handle flower that blossoms beautifully for a long time.

De pelargonsorter ni hittar i mitt hem är vanlig Zonal-, Mårbacka- och Engelskpelargon. Zonalpelargonen tycker jag är mest lättskött och tålig, den är en bra sort att börja med.

En bra riktlinje för att lyckas med pelargoner är att erbjuda dem mycket solljus, ge växtnäring med jämna mellanrum och vattna måttligt. Pelargonernas rötter vill inte stå blött, så låt jorden torka upp mellan vattningarna. Bryt av blomstänglar som vissnat och rensa bort fula blad.

Jag övervintrar mina pelargoner ljust och svalt i gårdshuset. Temperaturen där ligger mellan 10-12 grader på vintern. Under de mörkaste vintermånaderna använder jag växtbelysning.

I mitten på mars brukar jag väcka upp mina pelargoner från vintervilan. Jag klipper då ned, omplanterar och tar sticklingar. Jag använder lerkrukor till sticklingarna för att de andas bra. Scrolla ned för att få tips på hur man tar sticklingar. 

Under våren och sommaren låter jag mina pelargoner stå soligt och ger dem näring regelbundet. Jag klipper ned spretiga pelargoner för att få dem buskigare och får då också nya sticklingar.

Ett tips är att beskära era engelska pelargoner på hösten innan oktober för att inte försena blomningen året efter.

                  Så här tar du sticklingar från pelargoner:

1. Klipp av med ett fint snitt sticklingen från pelargonplantan. En bra stickling ska ha några blad och bladknoppar, den ska vara cirka 5-10 cm hög. När du klipper av sticklingen, gör
det ovanför ett bladpar, då kommer det att bli nya grenar och blad där på
moderplantan.

2. När du klippt av sticklingen tar du bort alla blad nertill och lämnar ett till två blad i
toppen. Ta även bort blomställningar om det finns på sticklingen (de stjäl
energi som ska gå till rotbildningen).

3. Jag planterar mina sticklingar i såjord och vattnar.

4. Ställ sticklingarna på en ljus plats, men intei direkt solsken. Sticklingarna kan bli solbrända, en tunn gardin är bra att placera dem bakom om fönstret är väldigt soligt. Vattna sparsamt, stammen får inte stå blöt länge då kan denruttna. Stick ned ett finger i krukan och känn om den behöver vattnas.

5. Efter några veckor har pelargonsticklingen fått
nya rötter och kan då planteras om i en större kruka. Jag planterar mina rotade
sticklingar i pelargonjord.

När du planterat om sticklingarna vänj dem vid ett soligare ställe. Använd inte för stora krukor till dina pelargoner, de vill stå lite trångt. Står de i för stor kruka bildar pelargonen mer blad och mindre blommor. Tips: Det finns bra filmer på youtube om hur man tar sticklingar från pelargoner.