Kardemumma kaka

24.05.2019

Enkel och god kaka med smak av kardemumma och kanel. Ät som den är, eller servera med grädde och bär. Kakan kan också delas och fyllas med någon god mousse eller smörkräm. Innan gräddning kan man sticka ned tunna skivade äppelbitar för att få en äppelkaka.

Ingredienser

  • 6 1/2 deciliter vetemjöl
  • 2 teskedar bakpulver

  • 2 teskedar vaniljsocker

  • 125 gram smör

  • 2 1/2 deciliter socker

  • 2 ägg

  • 3 teskedar stött kardemumma

  • 2 1/2 deciliter filmjölk 3% eller yoghurt 3%

  • Eventuellt kanel och pärlsocker till garnering

Gör så här:

Smält smöret, och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kardemumma, bakpulver och vaniljpulver i en bunke. Blanda mjöl-blandningen med äggsmeten, smöret och filmjölen/yogurten. Smöra en springform med avtagbarkant, häll i smeten och jämna ut. Pudra eventuellt på kanel och pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min på 175 grader Celsius.