Recept Råglimpa

07.05.2019

Enkelt och gott. Receptet kan kombineras med olika mjöl-sorter och innehåll såsom nötter, torkad frukt, rårivna morötter m.m.

RECEPT FÖR 2 LIMPOR

  • 5dl mjölk, havremjölk eller vatten (jag älskar att baka med havremjölk, blir så gott)
  • 50 gram jäst för bröd

  • Rågsikt 

  • Vetemjöl

  • 1 burk kesella

  • 1/2 dl sirap eller socker

  • Brödkryddor eller kardemumma krydda (Pepparkakskrydda till jul)

  • Salt

  • Smör till formarna eller bakplåtspapper

  • Torkad frukt eller bär är jättegott att blanda i. Likaså rårivna morötter och olivolja.

GÖR SÅ HÄR:

Värm vätskan till 37 grader, blanda med jästen tills den löst sig. Vispa i kesellan, kryddorna och sirapen. Blanda därefter i mjöl vill du ha grövre bröd använd mer rågsikt,grovt rågmjöl eller blötlagda havregryn. Blanda med assistent tills degen är slät och smidig. Jag mäter aldrig upp mjöl utan kör på känsla. Tillsätt lite mjöl i taget så hittar du rätt balans. Låt degen jästa minst 50 min.

Smöra formarna och bearbeta degen i ca 5 minuter. Dela degen i två delar och lägg i varsin form. Forma till och skär snitt i degen för att få ett fint mönster. Låt jäsa minst 30 min till. Grädda i ugn på ca 200 grader i ca 30 min. Det fungerar bra i min varmluftsugn, dock kan det skilja mycket mellan ugnar. Lägg på ett bakplåtspapper om bröden börjar få för mycket färg på ytan. Tips: Knacka på brödets undersida, låter det ihåligt är brödet klart. Låt inte bröden svalna i formarna, lägg dem på ett galler.

Lycka till!